İYİ GÖRÜNMEK
Saçlar
Hamilelikte saçlarınız
Hamilelikte saç telleriniz kalın mı görünüyor? Şanslısınız! Hamilelikte hormonlar saçınıza hacim kazandırarak saç dökülmesini engeller. Doğum yaptıktan sonra saçınız bir miktar dökülürse, telaşlanmayın. Bu oldukça normaldir. Doğum yaptıktan sonra hormonlar normale dönerek saçlarınızın dökülmesine sebep olur. Bazen birden hepsi dökülür. Çoğu saç dökülmesi yalnızca geçicidir.
Saç boyası
Boya içindeki renklendiricilerin ne kadarının kafa derisi vasıtasıyla kana karıştığı ve bebek üzerinde ne gibi bir etkisi olacağı konusunda hala yeterli bir bilgi yoktur. Temkinli olmak için hamilelikte saçınızı boyamamanız muhtemelen iyi olacaktır.
Tırnaklar
Bazı kadınlar tırnaklarının öncekine göre daha fazla uzadığını fark eder, bazılarının tırnakları daha yavaş uzar veya tırnaklar daha da hassaslaşır ve kolayca kırılırlar.
Cilt
Yağlı veya kuru cilt
Hormonal değişimler cildinizi kurutabilir veya yağlandırabilir. Eğer ikinci kategorideyseniz, akneye eğilimli olabilirsiniz. Bir cilt uzmanı kullanabileceğiniz en iyi ürünleri size önerebilir.
Güzel bir görünüm
Sizde de o «hamilelik pırıltısından»mı var? O pembe yanaklar ve kırmızı avuçlar için yüksek kalp atışınıza ve daha iyi düzeydeki kan dolaşımınıza teşekkür edebilirsiniz. Isıya karşı artan hassasiyet güneşlenme, hamam ve sauna dahil yüksek sıcaklık farklılıklarından uzak durmanın iyi olacağı anlamına gelir.
Güneşe maruz kalırken dikkatli olun
Hamile kadınların ciltlerinde daha fazla pigment bulunur. Bu da yüzünüzde lekeler oluşmasına neden olabilir. Koyu bir ten rengine sahipseniz, bu lekeler özellikle de göz çevresinde sarımsı görünebilir. Bu lekeler doğumdan sonra uzun süre ciltte kalabilir . Güneşe her çıktığınızda belirginleşebilir. Bu lekeleri önlemek için korumalı bir şapka takabilir ve yüksek faktörlü güneş kremi kullanabilirsiniz. Yine de en iyisi gölgede kalmak.
Dişler ve Dişetleri
Hamilelik hormonları dişetlerinizin daha kolay kanamasına yol açabilir. Günde iki kez fırçalamanın ve diş ipi kullanmanın yanısıra, hamileliğiniz sırasında dişlerinize en az bir kere profesyonel temizlik yaptırmalısınız. Görüşmenizde dişçinize hamile olduğunuzu veya hamilelikten şüphelendiğiniz mutlaka söyleyin. Diş çekimi veya dolgu için lokal anestezi yapılmasında ve röntgen çekilmesinde bir sakınca yoktur. Dişçi kurşun bir önlük giymenizi isteyebilir veya ikinci ya da üçüncü üç aylık döneminize kadar beklemeyi tercih edebilir. Dişeti hastalıkları prematüre bebek sahibi olmayla bağlantılıdır. Bu yüzden herhangi bir şüpheniz varsa dişçinize kontrole gidin.
Kilo
Hamilelik sırasında kadınlar yaklaşık 12 kilo alırlar ancak bu kişiden kişiye değişebilir. İlk üç ay boyunca 1.5 veya 2 kilo alırsınız. Bu durum dördüncü aydan sonra düzelecektir. Doğum gününe yaklaştıkça haftada yarım kilo civarında almanız beklenebilir. Aldığınız kilo yaklaşık olarak aşağıdakilerden oluşur:
-
3 kg bebek
-
1.5 kg amniyotik sıvı ve plasenta
-
2 kg büyüyen göğüsler ve rahim
-
7 kg vücuda alınan ek ağırlık bu kilolar fetusu koruyan bir yağ rezervinden, ek bir litre kan miktarından ve sıvı birikiminden meydana gelir.
İç Çamaşırı
Yeni iç çamaşırları alın
Hassas ve büyüyen göğüsler hamileliğin ilk belirtileridir. Bu hassasiyet hızla kaybolurken, göğüsler birçok kadında bir veya iki beden olacak şekilde dokuz ay boyunca büyümeye devam edecektir. Sütyen bedeni için bir profesyonele danışın ve alt kısmında tel olmayan bir hamile sütyeni giyin. Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra göğüsleriniz sütle dolarak şişecektir (angorjman); bu nedenle bir süre daha büyük beden sütyene ihtiyaç duyabilirsiniz.